<
<
<
<
<
>
>
>
>
>

Značky jak vznikly názvy značek aut

Značky automobilů se nám za desetiletí své existence nesmazatelně vryli do paměti, ale málokdo z nás ví, jak jména vznikla. Inspirováni článkem v časopisu Strategie vydaném 6.1.03 jsme pro vás připravili krátký přehled jejich původu.

Alfa Romeo
Značka A.L.F.A., celoitalský podnik založený v roce 1909, znamenala zkratku pro Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (Lombardská automobilka, a.s.). V roce 1918 převzal vedení firmy neapolský průmyslník Nicolo Romeo a název byl změněn na Alfa Romeo. Znak je inspirován erbem mocné milánské dynastie Visconti.

BMW
Znak této značky je inspirován vrtulí a modrá barva v něm symbolizuje oblohu. Souvisí to s původním posláním společnosti, kterým byla výroba motorů pro vojenská letadla. Název Bayerische Motoren Werke byl zkrácen na BMW a znamená: Bavorská automobilka.

Porsche
Ferdinand Porsche založil v roce 1931 inženýrskou kancelář Porsche ve Stuttgartu, čímž položil základy společnosti Porsche AG. Kůň ve znaku je symbolem města Stuttgart a pruhy s parohy jsou převzaty z erbu jedné stuttgartské dynastie.

Daihatsu
Jeden z nejstarších japonských výrobců automobilů původně nesl název svého zakladatele a vlastníka - Hatsudoki Seizo Co. Ltd. V roce 1951 prošla společnost rozsáhlou transformací a ta vedla k vytvoření nového označení Daihatsu Koguo Co. Ltd. Trojúhelníkový znak by měl připomínat tříkolová vozidla, kterými byla společnost známa počátkem 20. století.

Ferrari
Podle historických podkladů italská rodina Baracca přesvědčila na několikátý pokus zakladatele společnosti Enza Ferrariho, aby použil jejich rodinný erb pro znak společnosti. Vzpínající se kůň se stal oficiálním znakem v roce 1932. Později bylo přidáno do znaku žluté pozadí na počest města Modeny.

Saab
Tato značka vznikla zkrácením názvu společnosti Svenska Aeroplan Aktiebolaget, která byla Švédským výrobcem vojenských letadel. Znak je inspirován postavou tvora ze Švédské mytologie.

Fiat
Opět jde o zkratku, která znamená Fabbrica Italiana Automobili Torino (Italská automobilka Turín). Znak vytvořilo návrhářské oddělení Fiatu údajně inspirované stínem, který se vytvoří mezi písmeny jsou-li vystavena ultrafialovému světlu.

Chrysler
Značka Chrysler nese jméno podle svého zakladatele Waltera Chryslera, který si v roce 1924 splnil svůj sen a vyrobil první vůz Chrysler Six. Znak značky se mnohokrát změnil, ale základem vždy byla stříbrná křídla a zlatá pečeť.

Audi
V roce 1932 se spojili čtyři výrobci vozů Wanderer, DKW, Horch a Audi, aby vytvořili obří společnost. Čtyři stříbrné spojené kruhy ve znaku jsou znakem partnerství a nezlomné jednoty spojených firem. Horch Automobil-Werke GmbH byla založena v roce 1909, když August Horch vystoupil ze společnosti A. Horch & Cie Motorwagen-Werke AG - jeho první společnosti. Prohrál právní spor o název s první společností a musel hledat pro svou druhou firmu nový název: Horch = latinsky audi, což znamená "naslouchej".

Mazda
Stříbrná křídla značky vytvořil Ray Yousimarou, aby symbolizovaly rychlost, kreativitu a estetiku značky. Společnost byla pojmenována po Ahurovi Mazdovi, zoroasterskému pánu světla, tvůrci vesmíru podle mazdistické víry. Název je také blízký Matsudovi, zakladateli společnosti.

Nissan
Původní značka dnešního Nissan Motor Co. nesla název Datsun a její první vůz byl postaven v roce 1914. Kruhový znak Nissanu symbolizuje "výrobce vozů vycházejícího slunce". Přeložený název znamená "denní výkon", což zřejmě poukazuje na "každodenní funkčnost" vozů.

Volkswagen
Překlad názvu značky je u nás poměrně známý. Vyjadřuje něco jako "lidové vozidlo". Název odráží původní strategii zakladatelů: výrobu cenově dosažitelných a spolehlivých vozů pro každého. Se změnou strategie společnosti, ale nebylo nutné měnit zavedenou značku.

Rover
Cestování a objevování bylo vždy britskou tradicí, a tak byl vybrán název a značka odrážející tuto charakteristiku. Rover znamená "tulák, vozidlo". Vikingská loď v pozadí znaku symbolizuje sílu, odvahu a hledačské rytířské výpravy.

Jaguar
Název i značka jako jedna z mála vznikla klasickou marketingovou cestou a symbolizuje hbitost, grácii, energii a důmyslnost těchto vozů.

Volvo
Vůz Volvo si vypůjčil svůj znak od všeobecně uznávaného symbolu oceli - jasné sdělení převahy Švédska v ocelářském průmyslu. V latině znamená ´volvo´ slovo "valit se", zřejmě na připomínku toho, co mají kola vozu dělat.

Lexus
Značka Lexus, poslední a nepochybně nejluxusnější dítě firmy Toyota, byla založena v roce 1983. Název i logo byly vytvořeny s jediným záměrem - jasně sdělit luxus a výjimečnou jakost automobilů.

Mercedes
Název Mercedes byl registrován jako obchodní značka v roce 1902 podle dcery Emila Jellineka, podnikatele a nadšeného příznivce automobilových závodů a reklamy. Mercedes je Španělské jméno znamenající "půvabná, milosrdná". Z úspěšného názvu vozu se zrodila značka. Značku s trojcípou hvězdu - iniciovali synové zakladatele společnosti, jako ambici firmy po univerzální motorizaci "na zemi, na vodě, ve vzduchu".

Mitsubishi
Yataro Iwasaki založil v roce 1870 svou vlastní loďařskou společnost pod názvem Tsukumo Shokai. Znak vznikl inspirací lodním šroubem ve tvaru tří diamantů a ten přispěl ke změně názvu firmy v roce 1874 na Mitsubishi Shokai.

Opel
Typickým znakem automobilů Opel je stříbrný záblesk v kruhu jako připomínka rychlosti a výkonu německých vozů. Kruh také představuje písmeno O - první písmeno jména zakladatele společnosti Adama Opela.
Známka:2.1
Zobrazeno:12798x
Přidal:Muchylin
Oznámkuj jako ve škole:

addMáš-li nějakou poznámku či myšlenku k příspěvku a chceš ji s námi sdílet, klikni na plusko vpravo. Předem ti moc díkec!

Komentáře

...by Muchylin